Gołąbki to ulubiony obiad w polskich domach. Warto o nich pamiętać 🙂 Tak robiła i nauczyła mnie moja mamuśka. Są przepyszne

Gołąbki

Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą. Zmniejszyć gaz i powoli gotować do momentu, aż liście trochę zmiękną.

Ugotować ryż ze szklanką wody i solą, do momentu aż woda się wygotuje, a ryż zmięknie. Nie musi być zupełnie miękki.

Mielone przyprawić , solą , pieprzem, majerankiem. Dodać ryż.  Dobrze wymieszać. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.

Na każdy liść kapusty położyć farsz, zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem gołąbka.

Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju położyć gołąbki.

Smażyć do zarumienienia ze wszystkich stron. Jak już są zarumienione  wyjąć gołąbki i umieścić do dużego garnka. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obsmażyć. Wlać trochę wody, wymieszać i wlać do garnka. Dolać wodę od gotowania kapusty. Wlać tyle żeby gołąbki były przykryte do 3/4 wysokości.

Dodać przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zmniejszyć gaz i gotować 35-40 minut.

Zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Ja zawsze wyciągam gołąbki i wtedy do gotującego sosu wlewam powoli rozmieszaną mąkę,. Dobrze wymieszać, wlać śmietanę.

Podawać z ziemniakami.

Są naprawdę pyszne.

Smacznego.