Gołąbki to ulubiony obiad w polskich domach. Warto o niech pamiętać 🙂 Tak robiła i nauczyła mnie moja mama. 

Gołąbki

Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą. Zmniejszyć gaz i powoli gotować do momentu, aż liście trochę zmiękną.

 

Ugotować ryż ze szklanką wody i solą, do momentu aż woda się wygotuje, nie musi być miękki.

Mielone przyprawić , solą , pieprzem, majerankiem, dodać jajko, ryż.  Dobrze wymieszać. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.

Na każdy liść kapusty położyć farsz, zawinąć.

 

 

Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju położyć gołąbki.

 

Smażyć do zarumienienia, jak już są zarumienione dodać pokrojone pieczarki, obsmażyć.

 

Zdjąć gołąbki z patelni i włożyć do dużego garnka.  Wlać wodę na patelnię, zagotować. Dokładnie wymieszać. Wlać wszystko z patelni do garnka z gołąbkami. Dodać przecier i pastę z suszonych pomidorów. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Zmniejszyć gaz i gotować 45 minut.

 

Zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Na koniec dodać śmietanę, trochę do zabielenia.

 

Smacznego.