Przepyszna wędlina, takie śniadanie to rozkosz 🙂 Robiąc taką wędlinę wiem co jem i jak to było zrobione. 

wędlina

Przygotowanie mięsa – z golonki zdjąć skórę, wyciąć tłuszcz i odciąć całe mięso z kości. Pokroić na mniejsze kawałki.  Lekko ubić tłuczkiem. Schab pokroić na większe kawałki. Oczywiście także rozbić delikatnie. Mięso włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach zamieszać. Teraz wszystko jeszcze raz dokładnie ubić.

Żelatynę rozmieszać w odrobinie wody i dodać do mięsa. Wlać do mięsa i ponownie zamieszać.

wędlina

Mięso włożyć do woreczka, starać się zrobić do bardzo dokładnie. Włożyć worek do szynkowara i dołożyć mięso. Dokładnie ubić, żeby pozbyć się powietrza. Zawinąć i zamknąć. Do wysokiego garnka wlać wodę, tyle żeby woda sięgała do 4/5 wysokości szynkowaru. Ja wkładam do ciepłej wody. Gotować kiełbasę w 80 C przez 1 godzinę i 30 minut.

Nigdy nie otwierać szynkowaru . Trzeba czekać aż całkowicie będzie zimny.

Jak już jest całkowicie zimny, włożyć do lodówki i zostawić tak na całą noc. Teraz już można wyjąć i zajadać.

Smacznego.