Pyszny obiadek, z tej porcji wyszło 25 małych klopsików.

klopsy gotowane

Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i czosnek drobno posiekać dodać do mięsa. Jajko wbić do mięsa, dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki. Odłożyć na bok.

klopsy a'la strogonow

Sos – do garnka wlać wodę, dodać kostkę warzywną, obrane i pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 5 minut.

Dodać klopsy i pokrojone w kostkę ogórki do gotującego się wywaru, zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu 15 minut pod przykryciem. Podczas gotowania klopsy kilka razy delikatnie  zamieszać. jeśli podczas gotowania woda wyparuje to dolać wody. Klopsy muszą być prawie przykryte.

Wyjąć klopsy z sosu.

Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu, zagotować. Wyłączyć gaz, wlać śmietanę. Klopsy włożyć do sosu, obsypać natką pietruszki.

strogonow

Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem.

Smacznego.