Smaczny obiadek, no i gotowane mięsko. Zdrowo i smacznie. Jest to dosyć duża porcja, rodzinka pięcioosobowa spokojnie się naje 🙂

klopsy gotowane

Do garnka wlać wodę lub wywar, jeśli dodacie wodę to trzeba dodać dużą kostkę rosołową. Marchewki obrać i pokroić w plasterki dodać do wywaru, dodać również listki laurowe, ziele angielskie i połowę cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 3 minuty.

gotowane klopsy

W międzyczasie przygotować klopsy. Do mielonego mięsa dodać posiekaną małą cebulkę, majeranek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe okrągłe klopsy.

Do gotującego się sosu wrzucić klopsy, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać odcedzony groszek, wymieszać i gotować jeszcze 3 minuty.

Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu, gotować chwilkę, zamieszać.

klopsy

Dodać posiekany koperek i wlać śmietanę.

Podawać z ziemniakami, to jet pyszne polecam. Smacznego.