Można to danie potraktować jako mało kaloryczne, jeśli na koniec dodacie jogurt zamiast śmietany. Bardzo dobry sos i klopsy, polecam.

klopsy gotowane

Przygotowanie klopsów – piersi kurze, cebulkę  zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na 15 minut.

Thermomix

  • do naczynia miksującego dodać pokrojoną cebulę, zmiksować obroty 6, czas 5 sek
  • wyjąć cebulę i włożyć pokrojone w kawałki piersi kurze, zmiksować obroty 4, czas 10 sek
  • reszta jak wyżej

klopsy

Przygotowanie sosu – w garnku roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w pół paseczki por oraz marchew pokrojoną w cienkie paseczki. Smażyć aż por zmięknie. Wlać wywar, dodać gałkę muszkatołową, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu.

Z masy mięsnej formować okrągłe klopsy. Ręce zanurzyć w mące, każdego klopsa obtoczyć dodatkowo w mące. Wrzucić klopsy do gotującego się sosu i gotować na małym ogniu 15 minut.

Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Następnie dobrze rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.

Na koniec wlać śmietanę lub jogurt, wymieszać. Dodatkowo obsypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Danie jest pyszne smacznego.