Przepis ten mam od mojej teściowej a ona od swojej mamy itd. Robię go zawsze, wszyscy to uwielbiają.

Jak mam mięsko pieczone i ziemniaki to takie gruszki to super dodatek. Miałam super pomocników, teściowa, teść i mamuśka. Zawsze jak potrzebuję rąk do pomocy to są chętni. Dziękuję z przepis, jest super.

gruszki słodko kwaśne

Gruszki obrać wyciąć gniazda nasienne i pokroić na na cztery lub więcej części, zależy to jakie są duże gruszki. Kiedyś zawsze robiło się z takich małych, ale teraz to bardzo trudno je znaleźć.

gruszki do obiadu

Do dużego garnka lać wodę, ocet i dodać cukier, zagotować i wymieszać. Jak już woda się gotuje dodać pokrojone gruszki i gotować. Gotować od 5-10 minut, teraz to problem… Nie mogę Wam napisać dokładnie bo to zależy od gruszek, niektóre gotują się bardzo szybko inne dłużej.

wytrawne gruszki

Gruszki muszą być jeszcze średnio twarde. Wbijając widelec musi być opór, ale powinien trochę wejść w gruszkę.

gruszki w ocie

Gruszki nie mogą być za miękkie bo wyjcie „ciapa” W końcowym etapie już po ugotowaniu gotowe do jedzenia też muszą być lekko twarde, nigdy nie miękkie jak w kompocie.

Wtedy wyciągamy z zalewy i wkładamy do czystych słoiczków i odstawiamy, aż wszystkie gruszki będą podgotowane.

Zlewamy gruszki zalewą w której się gotowały gruszki, zakręcamy.

gruszki do mięs

Do dużego na dno położyć gazety lub ręcznik, położyć słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości. Zagotować i gotować na małym ogniu 10 minut od zagotowania się wody. Zarz potem wyjąć i zostawić do ostudzenia i do piwnicy.

Jeśli będziecie mieli jakieś pytania i problem to chętnie pomogę.

Podczas gotowania gruszek w zalewie one muszczą trochę soku, więc wytworzy się więcej zalewy. Jak na koniec będzie nam trochę mało zalewy to trzeba dorobić, ale wtedy dodać mniej cukru

  • 1,200 cukru
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody

Zagotować i rozmieszać i zalać gruszki, ale czasami wystarczy. Zależy to ile gruszek włożycie do słoików i jakie są duże.