Bardzo fajne ciasto. Można też powiedzieć delikatny deserek. Niezbyt słodkie z pyszną masą z kaszką manną. Polecam.
Przepis na Thermomix na dole.
Ciasto – mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do gotującego się mleka wrzucić masło. Podgrzewać i mieszać, aż masło się rozpuści. Powoli wsypywać kaszkę manną, gotować ciągle mieszając. Gotować jeszcze minutkę.
Wykonanie – formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć herbatniki na całym dnie.
Gorącą masę z kaszką wylać na biszkopty, równo rozłożyć. Oczyszczone truskawki rozłożyć na masie z kaszki. Lekko przydusić.
Galaretki rozmieszać w 3,5 szklanki wrzącej wody, odstawić, żeby prawie stężała. Gęstniejącą galaretką zlać truskawki i zostawić do całkowitego stężenia.
Pokroić na równe kawałki, można udekorować kleksikiem śmietany.
Thermomix
– wyłożyć formę herbatnikami
– do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy, czas 6 minut, temp 100 C, obroty 2
– dodać masło, czas 6 sek, obroty 5
– obroty 2, temperatura 100 C, czas 5 minut, podczas mieszania dodać kaszkę.
– wylać gorącą masę na biszkopty
– rozłożyć truskawki, lekko przydusić, odstawić żeby ostygło
– rozrobić dwie galaretki z 3,5 szklanki wrzącej wody, zostawić, żeby prawie zgęstniała
– zalać truskawki gęstniejącą galaretką
– odstawić do całkowitego zgęstnienia galaretki.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.