Bardzo się ucieszyłam ze smaku końcowego tego dania. Improwizowałam próbując uzyskać jak najlepszy efekt końcowy. Zaprosiłam większość z rodzinki na obiad, bardzo im smakowało.

Upiekłam mięso w starej głębokiej patelni żeliwnej, ona do tego nadaje się perfekcyjnie. Mam ją już około 20 lat i nadal ją używam.

dziczyzna

Mięso z dzika oczyścić dokładnie z wszystkich błonek, powycinać je i wyrzucić. Pokroić mięso w małe kawałeczki i włożyć do dużej miski, zalać maślanką. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

dzik

Następnie zlać maślankę i mięso wypłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć. Doprawić mięso solą, pieprzem,majerankiem, papryką słodką i ostrą.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Smażyć, mieszając aż stopi się tłuszcz, dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Smażyć tak długo, aż cebulka straci kolor surowizny.

mięso z dzika

Dodać mięso na patelnię i smażyć, aż lekko nabierze złotego koloru. Wrzucić pokrojone w dużą kostkę pomidory.  Smażyć mieszając, aż pomidory się rozgotują. Wlać wino, mieszać i gotować dopóki cały płyn nie wyparuje. Dodać zmiażdżone ziarenka jałowca,suszone grzyby, maggi. Podlać wodą i zagotować. Dokładnie wymieszać. Dodać wody tylko tyle, żeby mięso było przykryte do połowy. Później w razie potrzeby dolewać wodę, ale w małych ilościach. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ja dodałam gałązkę świeżej maggi z ogrodu, ale możecie dodać 1 łyżeczkę maggi w płynie.

gulasz z dzika

Gotować mięso na jak najmniejszym ogniu, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie. Mięso rozpadało się w ustach a sos pyszny.         

 Polecam