Bardzo dobre danie, polecam. Niestety więcej zdjęć nie zdążyłam zrobić. Było to danie na imprezę i tak szybko jak położyłam na stół tak zniknęło.
Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsko z dwóch stron. Mięso na tylko zgubić kolor surowizny. Zdjąć mięso z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Na tej samej patelni obsmażyć pora, lekko go doprawiając solą i pieprzem. Rozłożyć pora na mięsie. Wyłączyć gaz i wlać na patelnię śmietanę, dodać gałkę muszkatołową i wegetę. Wymieszać.
Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry, rozłożyć je na porach. Lekko posypać solą. Szpinak umyć i odsączyć. Rozrzucić na górze potrawy. Wlać śmietanę z patelni. Przykryć naczynie.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie.
Podawać z makaronem lub ryżem.
Sos który się wytworzy jeżeli będzie za rzadki należy zlać do małego garnuszka. Zagotować i zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu.
Życzę smacznego
Deweloper Warszawa
9 stycznia, 2020 o 04:24
Uwielbiam szpinak, to coś stworzonego dla mnie!
Maria Gorlik
9 stycznia, 2020 o 18:39
Polecam pyszne. Smacznego