Bardzo dobry delikatny jabłecznik, dostałam kiedyś ten przepis od koleżanki z pracy. Przyniosła go na swoje urodziny i wszystkim bardzo smakował. Godzinka i placek gotowy, bardzo łatwy, bez trudu każdy go zrobi.

jabłecznik z potartymi jabłkami

Masło utrzeć z cukrem , na puch. dodać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy przez sitko, mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Powoli dodać do masy i wymieszać. Ciasto jest gęste.

Ubić białka i dodać sztywną pianę do ciasta , delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, jedną część ciasta wyłożyć na dno formy do pieczenia, wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.

Teraz czas na jabłka,  jabłka oskrobane i potarte na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dodać cukier puder ( 2 łyżki)

szybki jabłecznik

Jabłka wyłożyć na pierwszą masę ciasta.

Na jabłka rozłożyć pozostałe ciasto. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C , i piec 40-45 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić u góry.

delikatny jabłecznik

Kilka łyżek cukru pudru rozmieszać z małą ilością wody i polać nim ciasto u góry.

jabłecznik

Super smakuje z kleksem ubitej śmietany, ale nie jest to konieczne.

łatwy jabłecznik

Smacznego