To ciasto zrobiliśmy na święta z pierniczkami o smaku imbirowym, ale można też zrobić z innymi ulubionymi ciastkami tj.kokosowe, orzechowe itp  Ciasto super, dziękuję Arlette.

jabłecznik

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodać do masy, mieszać już delikatnie. Podzielić masę na 3 części i piec każdą porcję  ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać  piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut.  Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić.

jabłecznik z budyniem

Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Odlać trochę soku jabłkowego do  szklanki i wymieszać w nim proszek budyniowy i cynamon.Jeśli nie lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować cały czas mieszając, masa powinna zgęstnieć. Lekko przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier waniliowy.

Układanie  ciasta – na płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast położyć drugą warstwę ciasta. Teraz rozłożyć ubitą śmietanę i pozostałą masę jabłkową. Trzecią część ciasta pociąć na 12 lub więcej kawałków i rozłożyć na górze ciasta. Posypać ciasto cukrem pudrem.

pyszny jabłecznik

Ciasto przechowywać w lodówce.

Uwaga – jeśli nie zjecie ciasta w jeden dzień to proponuje dodać śmietan fix. Oczywiście nie jest to konieczne.