Jest to rewelacyjny jabłecznik, przepyszny, zapach w całym domu, bardzo delikatny. Tyle opisu 🙂 Po prostu muszę go zachwalać bo warto, mam nadzieje że zdjęcia chociaż trochę odzwierciedlają smak.

jabłecznik z budyniem

Zaczynać od ugotowania budyniu, ugotować  go według instrukcji jak na opakowaniu tylko dodać o 50 ml mleka mniej. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Ciasto – w dużej misce rozmieszać masło o temperaturze pokojowej razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładka pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, na spodnią część dać troszeczkę więcej. ciasta. Większą porcję ciasta położyć na dno blaszki,następnie rozłożyć letni budyń.

jabłecznik z budyniem

Jabłka obrać, potrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać. Rozłożyć jabłka na masie z budyniem.

Na jabłka położyć  pozostałe ciasto.

delikatny jabłecznik

Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 190C przez 45-50 minut, u góry ciasto powinno być złotawe, lekko brązowe.

łatwy jabłecznik

Pyszne ciasto, bardzo polecam, smacznego

jabłecznik