Naprawdę dobry jabłecznik. Jabłuszka to najlepiej kwaskowate i takie co się szybko gotują. Idealną odmianą to szara reneta 🙂
Wykonanie krokanta orzechowego – na patelnię wrzucić cukier i dodać wodę. Zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać chwilkę. Następnie dodać potłuczone orzechy, smażyć mieszając aż lekko się przysmaży. Uważać żeby nie spalić. Zdjąć krokant z patelni i wysypać na papier do pieczenia. Ostudzić
Ciasto – masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie podczas mieszania dodawać po jajku. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę, sól wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Wlać mleko i wszystko wymieszać na gładką lśniącą masę. Formę okrągłą o średnicy 23-25 dokładnie wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy.
Jabłka obrać i przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. U góry naciąć jabłka. Poukładać jabłuszka w odstępach naokoło i w środku ciasta. Krokant pokruszyć i rozrzucić na cieście
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut.
Ciasto pycha, polecam
Thermomix
- do naczynia miksującego dodać masło i cukier, zmiksować obroty 5, czas 30 sekund
- dodać jajka, wymieszać, obroty 5, czas 30 sekund. Zdjąć ciasto z boków naczynia
- dodać mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia, wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
- reszta ciasta jak wyżej.
Anonim
15 lutego, 2020 o 17:32
A ile mleka? bo nie podano
Maria Gorlik
16 lutego, 2020 o 10:11
Uzupełniłam, pozdrawiam.
Anonim
16 lutego, 2020 o 14:42
Dziekuje