Pyszne ciasto z masą z kisielu, kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca 🙂

jabłecznik z masą budyniową

Ciasto –   masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto.

ciasto z jabłkami

Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości soku. Jabłka i sok i pozostały sok jabłkowy dodać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać.

Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać.

Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3.

-większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść.

-rozłożyć ciepłą masę jabłkową.

– rozłożyć masę białkową

– na górę pokruszyć mniejszą część ciasta

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut

Smacznego