Jabłuszka są cudne, pyszne, smakowite. Uwielbiam to. Mam teraz własne jabłuszka, smak jest rewelacyjny więc ciągle z nich coś robię. Już zrobiłam kilka słoików jabłek do jabłeczników patrz tuMus jabłkowy z kawałkami jabłek – Kuchnia pokoleń – Kuchnia pokoleń (kuchniapokolen.pl)

Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ciasto musi mieć konsystencję gęstszą jak na naleśniki. Zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Oleju musi być dosyć dużo, tak 0,5 cm wysokości. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne. Ja mam takie specjalne urządzenie które ułatwia mi pozbyć się środkowej części jabłka. Jabłka pokroić w poprzeczne plastry o grubości 1 cm.

Każdy plaster jabłka obtoczyć w cieście i włożyć na rozgrzany olej. Smażyć z jednej strony około 2 minut. Druga strona nie wymaga już takiego czasu. Smażyć do zarumienienia ciasta.

Jabłuszka wyłożyć na papierze kuchennym, pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.

Jabłuszka podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Polecam bardzo są pyszne.