Te jabłuszka w cieście musicie przygotować zaraz przed podaniem. Najlepsze są ciepłe. Robi się je bardzo prosto.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawić.
Do miski dodać żółtka, cukier wanilinowy,olej, wodę, mąkę. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.
Do tak przygotowanej masy dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Odstawić ciasto na chwilkę.
Przygotować jabłka – jabłka oskrobać ze skórki i za pomocą specjalnego urządzenia wydrążyć gniada nasienne. Pokroić jabłka w poprzek na 0,5 cm grubości krążki.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno krążki jabłek zamoczone w cieście.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Thermomix
- założyć motylek, dodać białka, szczyptę soli, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5
- wyjąć białka, zdjąć motylek
- do naczynia miksującego dodać żółtka, cukier wanilinowy, rum, olej, mąkę zmiksować czas 6 sekund, obroty 5
- dodać białka i wymieszać za pomocą kopystki
- smażenie jak wyżej
Smacznego
gin
14 sierpnia, 2017 o 16:17
Mmm, jak u Babci 🙂
Maria Gorlik
14 sierpnia, 2017 o 18:54
Pozdrawiam babcię 🙂