Te jabłuszka w cieście musicie przygotować zaraz przed podaniem. Najlepsze są ciepłe. Robi się je bardzo prosto.

jabłka w cieście

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawić.

Do miski dodać żółtka, cukier wanilinowy,olej, wodę, mąkę. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Do tak przygotowanej masy dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Odstawić ciasto na chwilkę.

jabłka w cieście

Przygotować jabłka – jabłka oskrobać ze skórki i za pomocą specjalnego urządzenia wydrążyć gniada nasienne. Pokroić jabłka w poprzek na 0,5 cm grubości  krążki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno krążki jabłek zamoczone w cieście.

krążki z jabłek

Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem i gotowe.

Thermomix

  • założyć motylek, dodać białka, szczyptę soli, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5
  • wyjąć białka, zdjąć motylek
  • do naczynia miksującego dodać żółtka, cukier wanilinowy, rum, olej, mąkę zmiksować czas 6 sekund, obroty 5
  • dodać białka i wymieszać za pomocą kopystki
  • smażenie jak wyżej

Smacznego