Te jaglanki są pyszne, chrupiące i ciekawe w smaku. Ta porcja nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić ze szklanki kaszy jaglanej. Wystarczy wtedy na 4 osoby.

Przepis na thermomix na dole.

jaglanki

Kaszę można przygotować wieczorem, wtedy placuszki będą szybciej na śniadanie.Zagotować cały czajnik wody.

Przygotowanie kaszy – dobrą teflonową patelnię rozgrzać i wsypać na nią kaszę. Prażyć tak długo aż poczujecie intensywny zapach i kasz zacznie brązowieć. Nie musi być brązowa, tylko na dnie musicie zauważyć że ziarenka zaczynają zmieniać kolor. Cały czas trzeba mieszać.  Zdjąć kaszę na sitko i przelać wrzącą wodą, co jakiś czas potrząsnąć sitkiem. Ponownie zalać wodą. Czajnik wody podzielić na trzy takie części. Dokładnie odcedzić.

placuszki z kaszy jaglanej

Gotowanie kaszy – do garnuszka wlać mleko i dodać kaszę, cukier,szczyptę soli. Gotować, mieszając na małym ogniu aż kasza będzie miękka, około 20 minut.

Do ugotowanej kaszy dodać miód, wymieszać i odstawić do ostudzenie. Do zimnej kaszy dodać jajko,esencję waniliową,  mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszać dokładnie.

Smażenie – nagrzać patelnię, wlać trochę oleju i nałożyć dużą łyżką porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Placuszki smaży się bardzo dobrze, nie wymagają ciągłego podlewania olejem podczas smażenia. Wystarczy co kilka patelni naoliwić oliwą.

Podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Można dodać owoce.

placuszki

Wykonanie w thermomix

  • kaszę uprażyć  jak wyżej w opisie
  • do naczynia miksującego wlać mleko, dodać przygotowaną kaszę i sól, esencję waniliową, cukier, gotować 20 minut, temperatura  100 C, obroty 2 do momentu aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i gotować dalej aż czas pokaże że jest koniec.
  • Wyjąć kaszę z naczynia dodać miód, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, wyjmując z naczynia szybciej kasza ostygnie
  • ponownie włożyć kaszę do naczynia, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, wymieszać czas 5 sekund, obroty 3
  • smażyć jak wyżej