Bardzo dobre jagodzianki, ciasto nie jest suche i robi się je dosyć łatwo. Myślę że nie będziecie mieli z tym problemu.
Drożdże pokruszyć, wrzucić do kubka, obsypać 1 łyżeczki cukru i łyżką mąki, dodać szczyptę soli. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Ugotować waniliowy budyń jak na opakowaniu i zostawić do przestudzenia. Co chwilkę zamieszać.
Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy, wlać olej, dodać jajko. Wyrobić dokładnie ciasto na gładką lśniącą masę, odstawić do wyrośnięcia.
Thermomix– wszystkie składniki ciasta i wyrośnięte drożdże włożyć do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. reszta jak przy rozrabianiu ręcznym.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować równy wałek, pociąć na 8 równych kawałków. Każdy spłaszczyć, wziąć do ręki lekko rozciągnąć i nałożyć łyżkę zimnego budyniu i jagody, dokładnie zlepić. Stroną która została zlepiona położyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko rękoma uformować podłużną jagodziankę.
Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i piec 15-20 minut.
Jagodzianki posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Lukier– cukier puder wymieszać w odrobinie wody i posmarować nim zimne jagodzianki.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.