Bardzo dobre jagodzianki, ciasto nie jest suche i robi się je dosyć łatwo. Myślę że nie będziecie mieli z tym problemu.

jagodzianki

Drożdże pokruszyć, wrzucić do kubka, obsypać 1 łyżeczki cukru i łyżką mąki, dodać szczyptę soli. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Ugotować waniliowy budyń jak na opakowaniu i zostawić do przestudzenia. Co chwilkę zamieszać.

drożdżowe z jagodami

Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy, wlać olej, dodać jajko. Wyrobić dokładnie ciasto na gładką lśniącą masę, odstawić do wyrośnięcia.

jagodzianki z budyniem

Thermomix–  wszystkie składniki ciasta i wyrośnięte drożdże włożyć do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. reszta jak przy rozrabianiu ręcznym.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować równy wałek, pociąć na 8 równych kawałków. Każdy spłaszczyć, wziąć do ręki lekko rozciągnąć i nałożyć łyżkę zimnego budyniu i jagody, dokładnie zlepić. Stroną która została zlepiona położyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko rękoma uformować podłużną jagodziankę.

Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i piec 15-20 minut.

Jagodzianki posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Lukier– cukier puder wymieszać w odrobinie wody i posmarować nim zimne jagodzianki.