Anglicy kochają takie jajka, zawsze jak ktoś z Polski do mnie przyjeżdża robię jakieś danie z kuchni angielskiej.

jajka z boczkiem wędzonym

Użyć dobrej patelni teflonowej, rozgrzać patelnię położyć na niej bekon. Smażyć bekon z dwóch stron aż się zrobi chrupiący.

jajka z bekonem

Zdjąć usmażony bekon z patelni i usmażyć jajka, lekko je posolić. Jak kto lubi to dodać trochę pieprzu świeżo zmielonego.  Nie za dużo soli bo tłuszcz od smażenie bekonu spowoduje że jajka nie potrzebują tyle soli.

jajka sadzone na bekonie

Ja zawsze jajka smażę długo z pierwszej strony aż całe białko się zetnie, wtedy ostrożnie przewracam i smażę dosłownie kilka sekund, żeby druga strona jajka się tylko usmażyła. Bekon rozłożyć na talerzu, na każdy kawałek położyć jajko sadzone i gotowe. Polecam