Inna propozycja na piersi z kaczki. Zachęcam do poznawania innych smaków.

curry

Zdjąć skórę z piersi kaczych. Piersi pokroić w plasterki o grubości 1 cm, następnie przekroić na pół. Do miski wlać olej, wsypać chińską przyprawę pięć smaków, sok z pomarańczy oraz skórkę. Wcześniej trzeba sparzyć pomarańczę, następnie zetrzeć skórkę. Uważajcie żeby nie zebrać białą część. Dodać mięso, wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Dynię obrać ze skóry i wyciąć nasionka i błonki. Pokroić dynię w drobną kostkę.

Woka rozgrzać, na rozgrzany wok wrzucić skóry z kaczki. Smażyć aż stopi się z nich tłuszcz. Następnie skóry wyrzucić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić dynię, wymieszać. Po chwili wlać wodę i gotować aż dynia będzie miękka. Zdjąć wszystko z patelni.

Na patelnię wlać marynatę z mięsa, dodać pastę curry. Gotować 1 minutę, dodać mięso i smażyć 4-5 minut. Co chwilę zamieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos rybny, cukier, listki keffir, dynię, posiekane papryczki chili. Gotować jeszcze 1 minutę.

curry

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać.

Ułożyć jedzonko w miseczkach, posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego.