Uwielbiam zbierać grzyby, sprawia mi to olbrzymią radaść. Ostatnio jak byłam na grzybach znalazłam rodzinkę kani. Wyglądały niezwylke malowniczo, a moja radość sięgała chmur ⛅️Słyszałam , że niektórzy nazywają je Czubajka 😉

Leśne grzybyKanie

Dużo ludzi boi się je zbierać, obawiają się pomyłki. Bardzo prosto jest go rozpoznać, są trzy podstawowe  rzeczy po których będziecie pewni, że to jest ten właściwy.

Grzyby

Smażone kapelusze grzybów

1- w nóżce musi być dziurka

2- pierścień na nóżce jest ruchomy, można go łatwo przesuwać

3- na środku na kapeluszu jest wyrażne zgrubienie, ja to nazywam że grzybek ma nabitego guza ?

Grzyby te są przepyszne, ale jeśli nie jesteście pewni to lepiej  szukać pewnniaczków i te które znacie.

Smażone grzyby

Przyżądzanie – odciąć nóżki, kapelusze oczyścić, umyć delikatnie używając jak najmniej wody, ja od spodu czyszczę pędzelkiem.  Zostawić na raszkach, żeby pozbyć się wody, wysuszyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W jednej misce lekko ubić jajko, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Grzyby obtoczyć w jaku i potem w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub roztopionego masła. Smażyć grzybki z dwóch stron na złoty kolor. Nie trzeba zbyt długo smażyć  około1 minutki z każdej strony.

Kania z patelni

Tak przygotowane grzybki są cudne i przepyszne. Podawć z chlebkiem lub bułeczkami.