Uwielbiam zupy, tym razem zrobiłam kapuśniak z samą kiełbasą. Zapach który się roznosił po całym domu był wspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy.
Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojony drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Następnie dodać ziemniaki do zupy, wymieszać. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać trochę wody.
Ja dodałam kilka kabanosów, ponieważ moja kiełbasa nie była zbyt mocno wędzona.
Zupa jest rewelacyjna, ja ją po prostu uwielbiam. Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.