Uwielbiam zupy, kapuśniak to wręcz uwielbiam. Jest to duża porcja zupy, Ja zawsze zupy robię na dwa dni.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać żeberka,zagotować, zdjąć szumy. Kapustę kiszoną, potarte warzywa( marchew, pietruszkę, seler, pocięty por) kilka grzybków suszonych, liść laurowy, ziele angielskie, wrzucić do garnka.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim gazie. Na rozgrzanej patelni smażyć pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, jak już boczek się przesmaży i zarumieni, wrzucić wszystko do zupy.
Gotować tak długo aż warzywa i mięso będzie miękkie.Około godziny. Ja mam szybkowar, gotowałam 15 minut od momentu jak wytworzy się cieśninie w szybkowarze. teraz czas na kiełbasę, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy i gotuj 10 minut.
W międzyczasie ugotuj drobno pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie.
Jak już ziemniaki są miękkie, odcedzić. Jak już zupa będzie gotowa dodać ugotowane ziemniaki, wymieszaj. Gotowe
Smacznego
Ryszard
29 marca, 2019 o 23:15
Też mam szybkowar i byłem ciekawy efektów.
Maria Gorlik
30 marca, 2019 o 01:13
Kiedyś to ja tylko gotowałam w szybkowarze. Teraz jak jesteśmy we dwójkę to używam mniejszych garnuszków. Uważam że jest to cudne urządzenie.Pozdrawiam serdecznie