Uwielbiam zupy, kapuśniak to wręcz uwielbiam. Jest to duża porcja zupy, Ja zawsze zupy robię na dwa dni.

Do dużego garnka wlać wodę, dodać żeberka,zagotować, zdjąć szumy. Kapustę kiszoną, potarte warzywa( marchew, pietruszkę, seler, pocięty  por)

kilka grzybków suszonych,  liść laurowy, ziele angielskie, wrzucić do garnka.

kapuśniak

Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na średnim gazie. Na rozgrzanej patelni smażyć pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę, jak już boczek się przesmaży i zarumieni, wrzucić wszystko do zupy.

kapuśniak

Gotować tak długo aż warzywa i mięso będzie miękkie.Około godziny.  Ja mam szybkowar, gotowałam 15 minut od momentu jak wytworzy się cieśninie w szybkowarze. teraz czas na kiełbasę, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy i gotuj 10 minut.

kapuśniak z mięsem i kiełbasą

W międzyczasie ugotuj drobno pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie.

 

Jak już są miękkie, odcedź je , jak już zupa będzie gotowa dodaj ziemniaki , wymieszaj. Gotowe

kwaśny kapuśniak

Smacznego