Taka zupa pachnie latem, uwielbiam ją. Zawsze jak ją tu w Anglii gotuję to wzdycham 🙁   Jest mi smutno tęsknię za domem. Mam w ogrodzie lubczyk, ale jak nie macie świeżego to można dodać maggi w płynie.  

zupa

Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczone skrzydełka. Doprawić solą do smaku. Zagotować, zdjąć szumy i wyrzucić. Gotować 10 minut. Marchewki, pietruszkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pora pokroić w cienkie paseczki. Kapustę poszatkować.  Z gałązek natki pietruszki oderwać listki i zostawić na później. Do zupy dodać tylko łodyżki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gałązki lubczyka opłukać.

zupa

Dodać warzywa, doprowadzić do wrzenia. Ponownie sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dodać do zupy.

Smacznego