Bardzo dobre danie, coś jak gołąbki tylko podane inaczej. Również można podać taką kapustę na imprezy, wtedy naokoło rozsypać obsmażone pieczarki. 

kapusta z mięsem

Przygotowanie mięsa – cebulę drobno posiekać dodać do mięsa. Dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

gołąbki

Przygotowanie kapusty – kapusta nie może być zbyt ścisła.  Do garnka wlać wodę, osolić do smaku. Włożyć kapustę górą w dół. Gotować 5 minut. Wyjąć kapustę z wody. Wody nie wylewać, potem się przyda. Lekko potrząsnąć, żeby usunąć wodę. Położyć kapustę na głębokim talerzu co pomoże utrzymać ją w dobrej pozycji. Delikatnie rozchylić liście kapusty.Między liście włożyć mięso. Kapustę związać nitką lub sznurkiem.

Przygotowanie sosu – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapustę, najpierw górną stronę. Obsmażoną kapustę położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyła się kapusta wrzucić pokrojone na pół pieczarki i suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzybki zmienią kolor. Wlać wodę od gotowania kapusty, dodać jarzynkę, przecier pomidorowy. posiekaną natkę pietruszki, zagotować, Doprawić do smaku. Wylać sos do kapusty.

gołąbki

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia odwrócić kapustę.

Wyjąć kapustę z naczynia i zdjąć nitki. Sos zlać na patelnię i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Rozmieszaną mąkę wlewać do gotującego się sosu. Cały czas mieszając. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.

Danie pyszne , polecam