Bardzo pyszne danie, zrobiłam je na mamy urodziny. Sama byłam zaskoczona jak delikatne wyszło mięsko. Robiłam to pierwszy raz, dostałam przepis od koleżanki. Zresztą dobrej gospodyni domowej 🙂
Karkówkę pokroić w plastry, w miejscach gdzie jest tłuszczyk i żyłki ponacinać ostrym nożem. Płaty mięsa lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Do miski włożyć mięso, następnie cebulę. Polać mlekiem tak żeby wszystko było całkowicie przykryte. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień wyjąć mięso z mleka i lekko osuszyć. Cebulkę odcedzić i odłożyć na bok. Wbić jajka do miseczki i lekko rozbić, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron po kilka minut. Zdjąć usmażone kotlety z patelni i wrzucić odcedzoną cebulkę. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru.
Podawać kotlety w towarzystwie usmażonej cebulki 🙂 Można podawać z ziemniakami lub jako pyszne danie na imprezy.
Mięsko jest delikatne i pyszne. Polecam
Anonim
30 października, 2016 o 20:22
Potwierdzam mięso moczone w mleku daje kruchość , też tak robię.
kuchcik8
30 października, 2016 o 21:16
Wychodzi super:)