Pyszne danie, kapusta nadaje lekko kwaskowatego smaku. W połączeniu z mięsem to poezja. Ja to naprawdę bardzo bardzo lubię. Polecam

karkówka pieczona

Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i obsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i położyć doprawione kawałki karkówki. Obsmażyć je na złoty kolor z dwóch stron.  Zdjąć obsmażone mięso z patelni. Jeśli macie naczynie elektryczne do gotowania, to włożyć do nie go podsmażone mięso.

Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso obsmażyć cebulę. Musi się lekko zeszklić, następnie dodać pieczarki pokrojone na cztery części. Doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć tak długo aż kapusta zmieni kolor. Kapusta musi stracić kolor surowizny, dodać grzyby suszone, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć chwilkę. Wlać wodę, zagotować i zamieszać. Co jakiś czas zamieszać.

karkówka kapuście

Dodać kapustę do mięsa. Gotować na małym ogniu 1- 1,5 godziny. W garnku elektrycznym na wolnym gotowaniu 2 godziny.

Danie podawać z ziemniakami lub kluseczkami.