Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki.

karkówka

Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki karkówki na złoty kolor z dwóch stron. Zarumienione karkówki położyć na dnie żaroodpornego naczynia.

karkówka

Na tą samą patelnię wrzucić pokrojonego  w pół – plasterki pora i obsmażyć go aż zmięknie. Doprawić delikatnie solą. Wrzucić serek topiony i musztardę. Smażyć mieszając aż się rozpuści. Wtedy wlać wywar, wymieszać i wlać na karkówkę. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i wrzucić do karkówki.

Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec godzinę. W połowie pieczenia można sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić lub podlać lekko wodą jak byłoby za mało sosu.

Jeśli mięso nie będzie jeszcze miękkie to chwilkę przedłużyć pieczenie.

Super smakuje z kaszą, smacznego.