Moja propozycja na obiad z karkówki. Bardzo proste i smaczne danie. Można je przygotować na trzy różne sposoby.

karkówka

Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem i papryką słodką i ostrą. Obsypać mięso mąką.  Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Obsmażyć cebulkę na lekko złotawy kolor. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć aż nadmiar płynu z grzybów wyparuje. Wlać sos pomidorowy passata i wodę. Dodać  suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut.

Karkówka

Wykonanie na patelni –  po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać trochę wody. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Do gotującego sięsosu powoli wlewać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować.

Wykonanie w elektrycznym garnku do długiego gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3,5 godziny.

Karkówka

Danie jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą, ziemniaki, lub ryżem. To już jak kto woli.