Tak przygotowywała karkówkę moja mamuśka. Do dzisiaj tak robię i bardzo ją lubimy.
Karkówkę pociąć na plastry , przyprawić solą, pieprzem, chili, tymiankiem.
Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju, jak będzie gorący obsmażyć karkówkę na złoty kolor.
Dodać cebulę , pokrojoną na plasterki i smażyć aż lekko zmięknie.
Jak cebulka lekko zbrązowieje , podlać mięso wodą, tyle żeby mięso było przykryte. Dodać musztardę, grzybki suszone i pozostałe składniki.
Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Gdyby sos wyszedł za rzadki, dodać rozmieszaną w małej ilości wody 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoli wlewać rozmieszaną kartoflankę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.
Ja nie dodałam mąki ziemniaczanej, ponieważ nadmiar wody się wygotował. Powstał pyszny sos.
Bardzo dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty.
Podawać z ziemniakami. Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.