Tak przygotowywała karkówkę moja mamuśka. Do dzisiaj tak robię i bardzo ją lubimy.

Karkówkę pociąć na plastry , przyprawić solą, pieprzem, chili, tymiankiem.

Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju, jak będzie gorący obsmażyć karkówkę na złoty kolor.

karkówka

Dodać cebulę , pokrojoną na plasterki i smażyć aż lekko zmięknie.

karkówka w sosie

Jak cebulka lekko zbrązowieje , podlać mięso wodą, tyle żeby mięso było przykryte.  Dodać musztardę, grzybki suszone i pozostałe składniki.

Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Gdyby sos wyszedł za rzadki, dodać rozmieszaną w małej ilości wody 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoli wlewać rozmieszaną kartoflankę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować.

Ja nie dodałam mąki ziemniaczanej, ponieważ nadmiar wody się wygotował.  Powstał pyszny sos.

bitki z karkówki

Bardzo dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty.

karkówka z patelni

Podawać z ziemniakami. Smacznego