Ten deser należy do moich najlepszych deserów, wspaniały delikatny, lekko słodki. Smak kawy jest bardzo delikatny, nawet dzieci będą zajadać.

kawowa panna cotta

Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier, cukier waniliowy, olejek waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu 10 minut, nie wolno gotować, temperatura gotowania nie powinna być wyższa niż 80C.

deser z żelatyną

Kawę rozpuszczalną i żelatynę wrzucić do małej miseczki i zalać odrobiną wody, tylko tyle żeby napęczniało. Następnie wlewamy gorącą masę śmietanową, tyle żeby żelatyna i kawa się dobrze rozmieszały .

Rozmieszaną kawę i żelatynę powoli wlać do śmietany, wymieszać, przelać przez sitko i rozlać do miseczek, wstawić do lodówki na kilka godzin. Deser powinien zgęstnieć.

Przygotowanie polewy, czekoladę rozpuścić stawiając miseczkę z czekoladą na garnuszku z gotującą się wodą.  Zmniejszyć gaz, czekoladę pokruszyć i dodać śmietanę, cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Polewę przestudzić.

deser na śmietanie

Jak już deser jest sztywny, lekko za pomocą noża oddzielić deser od ścianek miseczek, następnie zanurzyć na kilka sekund we wrzącej wodzie i wyłożyć deser na talerzyku, polać zimnym sosem czekoladowym i dodatkowo dokładamy owoce lekko zgniecione.

panna cotta

Deser jest rewelacyjny.