Bardzo prosty sposób wykonania swojskiej kiełbaski.
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Najpierw do worka włożyć połowę plasterków cebuli i potem mięso i drugą część cebuli. Zawinąć worek i zamknąć szynkowar. Ja miałam długi płat łopatki, zwinęłam go i umieściłam w worku. Jeśli mięso jest zbyt duże to odkroić i powpychać do środka mięsa. Mocno przydusić, żeby mięso szczelnie wypełniło szynkowar.
Do dużego garnka wlać ciepłą wodę, na dno rozłożyć jakiś materiał i postawić szynkowar. Przykryć garnek. Od zagotowania wody zmniejszyć temperaturę gotowania.
Parzyć szynkę 1,5 godziny w temperaturze 80 C.
Wyjąć szynkowar z wody i postawić do ostudzenia. Nie otwierać szynkowaru zanim nie ostygnie. Wyjąć z szynkowaru worek z kiełbasą, cebulki usunąć, a kiełbasę wstawić do lodówki.
Smacznego.
M.G.
9 maja, 2016 o 22:04
Jaki kupiłaś szynkowar??Kusisz tymi kiełbaskami
kuchcik8
9 maja, 2016 o 22:07
Dostaniesz na Allegro , różne wielkości. Od koloru do wyboru