Rewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie.

klopsy

Do garnka wlać wodę, dodać vegetę zagotować.Doprawić do smaku solą.  Do wrzątku wrzucić kawałki ryby i gotować minutkę. Ryba musi się ugotować. Wyjąć rybę z wody i odcedzić.

klopsy rybne

Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić cebulkę, marchew, pietruszkę, czosnek, potarty na tarce brokuł i smażyć tak długo aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni.

klopsy

Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

klopsy

Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana.

Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić.

Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną.

Smacznego