Trochę miałam obawy, robiłam je dzisiaj pierwszy raz. smak mnie zadziwił, są pyszne. Podałam je z sosem pieczarkowym, godne polecenia.

klopsiki ryżowe

Ugotować  ryż. Jak już jest ugotowany odważyć 200g i włożyć do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić potartą marchew, poszatkowaną cebulę, por, seler, doprawić solą i pieprzem. Smażć tak długo aż warzywa zmiękną.

klopsy z ryżem i warzywami

Wrzucić warzywa do miseczki z ryżem, wymieszać. Doprawić ponownie solą i pieprzem. Dodać ser,jajko i mąkę, wymieszać. Uformować klopsy. Mocno rozgrzać patelnię z olejem i smażyć klopsiki, jak już lekko się zarumienią zmniejszyć temperaturę. Smażyć kilka minut, obrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru. Na koniec zwiększyć temperaturę żeby klopsy były z góry chrupiące, obsmażyć je z dwóch stron.

klopsy z ryżem

Możemy podawać je na różne sposoby z mięsem albo jak ja z sosem grzybowym itp.  Przepis na sos jest na moim blogu, patrz tu  Sos pieczarkowy

 

Są bardzo dobre, polecam

wegetarianki obiad

Smacznego