Uwielbiam klopsy gotowane, dzisiaj zrobiłam w sosie pomidorowym.

Sos jest bardzo dobry, można jeść z ziemniakami, ryżem , makaronem. Zależy co kto lubi. Mięso mielone wymieszać z majerankiem , jajkiem, posiekaną drobno cebulką, bułką tartą. Doprawiamy do smaku  solą, pieprzem. Formujemy klopsiki i odkładamy na bok.

Do garnka wlać wodę , wrzucić potartą marchew, korzeń pietruszki, seler, pocięty por, cebulę (cebulę po ugotowaniu wyrzucamy) listek laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybków, maggi, sól, pieprz do smaku, gotujemy 5 minut

Zmniejszamy gaz i wkładamy klopsy, dodajemy przecier pomidorowy.  Gotujemy 15 minut.

Wyciągnąć klopsy i zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody, chwilkę gotować. Dodać śmietanę, wymieszać i włożyć klopsiki do sosu.

klopsy gotowane

W razie potrzeby doprawić, jeżeli lubicie ostre dodaj 1/2 łyżeczki chili.

klopsy w sosie pomidorowym

Smacznego