Bardzo dobry obiadek, ja go zrobiłam w thermomix, ale można również normalnie w garnku.
Formowanie klopsów – do miski wrzucić mięso mielone drobiowe,posiekaną drobno cebulkę, jajko, sól, pieprz do smaku. Wymieszać i uformować małe klopsy.
Thermomix – do naczynia miksującego dodać marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, por, cebulkę czas 10 sek, obr 4
Wlać 1 litr wywaru, lub wodę i kostkę rosołową. Dodać listki laurowe,ziele angielskie,grzybki. ja lubię jak grzybki są większe, ale możecie też pokroić je drobno. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć koszyk do gotowania na parze, ułożyć klopsy, przykryć. Gotować 100 C, czas 45 minut
Zdjąć koszyk, do naczynia miksującego wsypać mąkę. Zamknąć, gotować 100 C , czas 5 minut.
Wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać.
Podawać ziemniakami lub ryżem, makaronem, kaszą.
Wykonanie bez Thermomix
Klopsy jak wyżej.
Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz, wrzucić klopsy i gotować 30 minut. Dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody, wlać do gotującego sosu. Zagotować, wrzucić posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Smacznego.
Jaglusia
4 września, 2016 o 16:21
Bardzo ładne zdjęcia, a przepis ciekawy. Na pewno wypróbuję na obiad. 🙂 Zapraszam na swój blog. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
kuchcik8
4 września, 2016 o 16:22
Dziękuję, pozdrawiam