Klopsy gotowane idealne dla osób które liczą kalorie i nie tylko. Polecam są pyszne.

Do garnka wlać 700 ml wody, dodać potartą na dużych oczkach marchew, pietruszkę,  jarzynkę, sól , pieprz, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu kilka minut.

W między czasie do mielonego dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, poszatkowaną drobno cebulę oraz bułkę tartą. Wszystko ładnie wymieszać i uformować małe klopsiki. Masa musi się ładnie dać formować.
Do gotującego wywary włożyć klopsiki i gotować na małym ogniu, około 10 minut.

klopsy gotowane w sosie koperkowym

Wyciągnąć klopsy ( nie musisz tego robić, ale łatwiej jest zagęścić sos)  W małej ilości wody rozmieszać 1 łyżkę mąki i dodać do gotującego się sosu. Gotować jeszcze  1 minutkę. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i dodać pokrojony drobno koperek.

klopsy gotowane

Szybko i pysznie, pachnie latem