Mój pomysł na danie bezmięsne.

klopsy

Ziemniaki oskrobać i ugotować. Zaraz gorące przepuścić przez praskę, kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Podzielić kalafior na małe kawałki i ugnieść widelcem lub zmiksować. Tylko nie zróbcie papki.

Połączyć  ziemniaki i kalafior, wymieszać. Dodać żółtka, bułkę tartą, vegetę, potarty ser, posiekany koperek  i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą łyżką nabrać masę i obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała się lepić i rozpadała się to dodać trochę więcej bułki tartej.

klopsy

Smażenie – na patelni rozgrzać olej i położyć klopsy. Smażyć aż nabiorą złotego kolory. Z drugiej strony smażyć w ten sam sposób.

Podawać z sałatką z zielonej sałaty lub inną warzywną.

Smacznego