Pyszne knedle, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły. Polecam.
Ziemniaki powinny być takie co mają dużo skrobi. Bardzo mączyste. Zdjęć nie zrobiłam , nie miałam na to czasu. Zrobiłam knedle z podwójnej porcji i zeszły w mgnieniu oka. To mi się nie zdarza, żeby zapomnieć o zdjęciach, ale goście połknęli mi te knedle tak szybko 🙂
Przygotowanie farszu – twaróg rozgnieść na gładką masę, dodać cukier i cukier waniliowy. Wrzucić jagody i wymieszać.
Przygotowanie ciasta – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Gorące ziemniaki ugnieść, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać jajko, sól, mąki. Zagnieść ciasto bardzo dokładnie. Gdyby było jeszcze mocno klejące to podsypać dodatkowo mąką.
Z części ciasta uformować wałek i pokroić w 3 cm wałeczki. Każdy wałek spłaszczyć na środek położyć porcję farszu i zawinąć. Położyć na obsypanej desce mąką. Przygotować tak pozostałe knedle.
W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Do wrzątku partiami wrzucać knedle. Gotować od wypłynięcia 5 minut.
Podanie – łyżką cedzakową wyjąć knedle z wody, odcedzić. Położyć na talerz, polać kwaśną śmietaną i obsypać cukrem. Można polać słodką śmietaną z cukrem. Można również polać roztopionym masłem z odrobiną bułki tartej.
To już zależy od Was. Polecam były pyszne.
Magdalena
30 sierpnia, 2018 o 20:35
wersji jagodowej muszę spróbować 🙂
Maria Gorlik
30 sierpnia, 2018 o 20:36
Są bardzo dobre, polecam.