Pyszne knedle ze śliwkami. Moje drzewo aż ugina się od owoców. Większość przepisów na knedle zawierają twaróg. Natomiast ten przepis jest tylko z ziemniakami.

Knedle

Z tej porcji wychodzi 10 dosyć dużych knedli. Ziemniaki ugotować w skórkach, obrać po ugotowaniu. Natychmiast ugnieść na miazgę lub wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Do gładkiej masy dodać roztopione masło, jajko, sól i mąkę.

Knedle

Zagnieść ciasto na gładką masę. Uformować wałek i pokroić  na wałeczki o szerokości 3 cm. Spłaszczyć, na środku położyć śliwkę, oczywiście bez pestki. Zlepić knedle w ten sposób, żeby cała śliwka była pokryta ciastem.

Knedle

W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić knedle, zmniejszyć gaz. Gotować 15 minut. Podczas gotowania kilka razy delikatnie przemieszać i przewrócić knedle. Wyjąć knedle z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.

Podawać knedle oblane kwaśną lub słodką śmietaną. Wymieszaną z cukrem. Cukru dodać według uznania.

Można również roztopić masło na patelni , dodać trochę bułki tartej i obtoczyć i lekko obsmażyć ugotowane knedle.

Knedle wyszły rewelacyjne, polecam.

Uwaga- najlepsze są ziemniaki które zawierają dużo skrobi.

Smacznego.