Jeśli użyjecie mąkę i olej kokosowy to uzyskacie bardziej kokosowy smak placuszków. Oczywiście można dodać zwykłą mąkę, ale wtedy smak kokosowy nie będzie już tak wyraźny.

placuszki kokosowe

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, sól, miód, olej, sodę, mąkę wymieszać na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Dodać jabłka do masy i ponownie delikatnie wymieszać.

placuszki

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, dodać białka, ubić 3 minuty, obroty 3,5
  • wyjąć białka z naczynia, zdjąć motylek
  • do naczynia miksującego dodać żółtka, sól, miód, sodę, olej, mąkę. Wymieszać czas 10 sekund, obroty 5
  • dodać białka i jabłka wymieszać już kołpystką.

Smażenie – mocno rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju. Wylać porcje ciasta, zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć tak długo aż u góry pojawią się dziureczki i będzie można placuszek przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej.

Posypać placuszki cukrem pudrem i polać syropem klonowym.

Pyszne, smacznego.