Ta zapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało.

Zapiekanka ziemniaczana

Małe ziemniaki  dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki i gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, wywar zostawić.

Sos serowy – na patelni roztopić masło, obsmażyć cebulkę. Tylko tyle, żeby zmiękła, nie ma być brązowa. Dodać mąkę i wymieszać, smażyć kilka sekund, znowu nie dopuścić żeby zbrązowiało. Robić to szybko. Wlać mleko, wymieszać. Dodać wywar, podgrzewać i cały czas mieszać, żeby uzyskać gładką masę.  Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do sosu razem z natką pietruszki, wymieszać.

Ziemniaki

Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać.

Wersja z mięsem – rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt długo, żeby nie były suche. Mięso jeszcze się podpiecze w piekarniku. Tak przygotowane mięso rozłożyć  pomiędzy warzywami. Reszta jak wyżej.

To było pyszne, polecam.