Żurawina ma wiele zastosowań wyjątkowego smaku jest bardzo zdrowa. Zawiera sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, miedź i jod. Jest takie bogata w witaminy C, B1 i B2. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tego owocu w kuchni jest przyrządzenie konfitury z żurawiny. Jest to super dodatek do mięs oraz deserów.

konfitura z żurawiny

Żurawiny przebrać , oczyścić, umyć, zmiksować . W dużym garnku gotować żurawiny z dodatkiem cukru, gotować na małym gazie, co chwilkę mieszając. Gotować tak długo aż masa żurawinowa zgęstnieje. Najłatwiejszy sposób na sprawdzenie czy jest już dobra, to wylać troszeczkę konfitury na zimny talerzyk , jak szybko będzie gęsta to oznacza że już jest gotowa.

Gorące powidła wlać do wyparzonych słoiczków , zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem.  Zostawić aż całkowicie przestygną.

Często jak jestem przeziębiona, to biorę łyżkę powideł i wlewam letnią wodę i piję. Jest to bardzo dobre i mi pomaga.