Kto zagląda tu częściej wie, że to jest to co tygryski lubią najbardziej. Kluseczki, klusuńki, kuseczuńki. Porcja wystarczy dla 4 dorosłych osób.

kopytka

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę.

kopytka

Ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać jajka i mąkę. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ilość mąki czasami trzeba zwiększyć lub zmniejszyć, ponieważ ziemniaki nie zawsze są takie same.

Stolnicę obsypać mąką. Partiami formować wałeczki i pociąć na małe kawałki formując kopytka.

kopytka

W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzątku wrzucać ciasto na kopytka. Od momentu jak kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze minutkę.

Wyjąć kopytka łyżką cedzakową i położyć na durszlaku, odcedzić.

Położyć na talerze i polać dowolnym sosem.

Udały się wybornie, polecam.