Krewetki, wspaniałe. uwielbiam je. Dzisiaj zrobiłam inaczej, przyprawy inne, ale smak super. Lubię eksperymentować.
Surowe krewetki włożyć do miski i zalej wrzącą wodą, zostawić na chwilkę. Odcedzić je i odstawić na bok.
Wszystkie suche przyprawy wrzucić na suchą teflonową patelnię , smażyć na dużym ogniu tak długo aż poczujesz zapach przypraw, ciągle mieszać. Uważać żeby nie przypalić, wrzucić do młynka i zmielić. W miseczce wymieszać suche przyprawy z sokiem z cytryny,sokiem ananasa, pastą z suszonych pomidorów, zmiażdżonym czosnkiem. Dobrze wymieszać, krewetki posolić i wrzucić do pasty,
Dokładnie wymieszać. Dodać świeżą kolendrę.
Zostawić na chwilkę, następnie nabić na patyczki drewniane na przemian krewetki i ananasy. Położyć na raszkach od grilla. Ja mam grilla w piekarniku, jeżeli nie macie ustawić piekarnik na górne pieczenia. Piekarnik(grill) musi być nagrzany do 200C.
Na górę co kawałek położyć małe kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika, grilla i piec 2 minuty z każdej strony.
Podawać z bagietkami posmarowanymi masełkiem.
Naprawdę pyszne polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.