Przepyszne krewetki, mniam.

Krewetki włożyć na sitko i przelać gorącą wodą.  Odcedzone włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.(mniej niż z połówki cytryny, tylko skropić) Na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju włożyć krewetki, drobno pokrojoną chilli i pokrojone pieczarki. Smażyć  2 minuty, mieszając.

krewetki

Dodać sól, pieprz, tymianek, sos chilli, pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki, przecier pomidorowy, serek topiony, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż serek topiony się rozpuści, dolać trochę wody i gotować na małym ogniu kilka minut.

krewetki w sosie pomidorowym

Doprawić do smaku. Powinno być ostre. Jeżeli sos jest za rzadki, można go zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody, dodać do sosu i zagotować.  Podawać z ryżem.

Krewetki w sosie

Smacznego