Duże krewetki bez głów, oczyścić. włożyć do miseczki i skropić octem winnym dodaj pół łyżeczki soli, wymieszać. Zostawić na 15 minut.

królewskie krewetki

Do miseczki wrzuć kurkumę, kminek, ziarenka pieprzu czerwonego, pokruszone suszone chilli, ziarenka kolendry, sos chilli, łyżeczkę mielonych migdałów, starty imbir, zmiażdżony czosnek, wszystko dobrze wymieszać. W woku rozgrzać olej wrzucić posiekaną cebulę i zielone chilli drobno pokrojone. Smażyć mieszając tak długo aż cebula i chilli lekko zmięknie, dodajemy krewetki, pastę z przypraw smażymy 2 minutki, ciągle mieszając.

królewskie krewetki na ostro

Dodać makaron ryżowy, podlać wodą i mleczkiem kokosowym, dodać  posiekaną kolendrę. Gotujemy kilka minut, aż nadmiar płynu wyparuje, a makaron będzie miękki, cały czas mieszać. Zostawić trochę kolendry do posypania.

danie tajskie

Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić, jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne.

krewetki

Dzisiaj użyłam krewetek królewskich ugotowanych, ale zawsze robię to danie używając surowych krewetek.