Proste smaczne danie. Można jest na ciepło lub na zimno, obydwie wersje będą smaczne.

Wykonanie sosu – do słoika wlać wszystkie składniki i pokrojony szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.

Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 2 minutki. Nie może być miękki ma być chrupiący 🙂 Zachować ciepły.

Ryż zalać wrzącą wodą i zostawić na 3 minuty, następnie odsączyć. Odstawić i przykryć, żeby pozostał ciepły.

Przygotowanie krewetek – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulki. Smażyć chwilkę mieszając. Chili pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć, trawę cytrynową lekko utłuc, dodać wszystko na patelnię. Wsypać sezam. Smażyć 1 minutkę. Krewetki obrać i oczyścić  wrzucić na patelnię i smażyć do momentu aż zrobią się różowe. Dodać obgotowany groszek, wymieszać. Na koniec wyjąć trawę cytrynową.

Do miseczek włożyć porcję makaronu, dodać część krewetek z dodatkami z patelni. Polać uprzednio przygotowanym sosem.

Można sos wylać na patelnię i wszystko wymieszać, ale ja zrobiłam tak jak opisałam wyżej.

Smacznego