Królik, mięsko pyszne i zdrowe. Trochę zapomniane, ale zachęcam bardzo. Mój wnusio bardzo lubi królika, chyba wie co dobre 🙂 🙂

Mięso umyć osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć mięso do miski i zalać maślanką. Wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Mięso skruszeje i będzie pyszne. Po wyjęciu z maślanki wypłukać mięso i osuszyć.

Doprawić solą i czarnym pieprzem, obsypać papryką słodką i majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać wodę, zagotować. Sprawdzić smak i doprawić solą. Wszystko z patelni wylać do żaroodpornego naczynia. Dodać owoce, grzyby i pokrojoną w słupki marchewkę. Wody czy sosu powinno być tyle żeby dno było przykryte i lekko zamoczone mięso.

Nagrzać piekarnik do 180 C i wstawić naczynie do piekarnika. Przez pierwszą godzinę przykryć folią aluminiową, następnie odkryć i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia podlewać mięso wodą i przynajmniej raz obrócić. Gdyby jeszcze mięsko było twardawe przedłużyć pieczenie.

Sos wylać do garnuszka i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Tak przygotowaną mąkę należy powoli wlewać do gotującego się sosu. Wymieszać i